maandag, juli 24, 2006

politiek correct denken is zoeken naar duurzame oplossingen

Zaterdag in De Morgen schreef Stefaan Debreuck een interessante opinie over politiek correct denken. Zelden heb ik zo'n heldere en toch korte analyse gelezen waarin duidelijk uitkomt hoe reactionaire stemmen het politiek correct denken in het belachelijke trekken. Zozeer dat het een boutade is geworden.
Ze gebruiken de stempel om hun eigen simplistische en populistische voorstellingen goed te praten. Omdat ze zichzelf op de borst kloppen dat ze een no-nonsense aanpak voorstaan: nuance is voor 'losers.' Of nog: "Ik durf de dingen zeggen zoals ze zijn," alsof die krachtige uitspraak meteen ook de garantie is dat de dingen inderdaad ook zo zijn dat ze in één krachtige volzin te vatten zijn, genre "vreemdelingen profiteren van de dop."
Een andere kant van de medaille is dat politiek correct denken vaak gebruikt wordt om problemen niet op te lossen door het debat errond te begraven onder de nuances. Als het zoeken naar duurzame oplossingen echt het doel is van politieke correctheid dan is daadkracht een belangrijke factor.

Geen opmerkingen: