“Egyptische regering gebruikt fatwa’s voor politieke doelen”
"Op weg naar Mekka" was een mooie reeks als reisreportage. Maar ook niet meer dan dat. Spijtig genoeg werd ze overal veel te serieus genomen en dat heeft veel te maken met de opstelling van Jan Leyers zelf. Leyers bediende zich tijdens zijn reportages meer dan eens van een pseudo-journalistieke aanpak. Hij stelde vaak dezelfde directe vragen en kreeg doorgaans antwoorden die het cliché bevestigden. Tot daar toe. Problematischer werd het als Leyers werd opgevoerd in de media als een grote islam-specialist die hij niet is.
Als Leyers dan toch een journalistieke kijk op de wereld die hij doortrok wilde bieden waarom geeft hij dan niet wat meer politieke context mee? Nu lijkt het of de islam onverenigbaar is en blijft met onze Westerse wereld: een puur geval van 'botsing tussen beschavingen.' Als in de islamitische wereld (waarvan Leyers met deze reis slechts een klein, weliswaar belangrijk deel van bezocht) religie en staat moeilijk te scheiden zijn dan heeft dat veel te maken met de belangen van de régimes. Die misbruiken de islam voor hun eigen beperkte doeleinden. En zolang ze daarbij de westerse belangen niet schaden, blijft kritiek uit de VS of Europa uit. Een prachtig voorbeeld daarvan viel recent te noteren in Egypte. Daar zei een hoge rechtsgeleerde dat smaad aan de president bestraft moet worden met zweepslagen en dat de politieke opvolging van vader op zoon conform is met de Koran. De grootimam van de invloedrijke Al-Azhar Universiteit in Caïro, Sjeik Mohamed Sayed Tantawi, verklaarde dat op een religieus festival waarop ook de Egyptische president Hosni Moebarak aanwezig was, en haalde een koranvers aan om zijn stelling te staven. De man in kwestie is benoemd door president Moebarak hemzelf...
Jan Leyers had beter eerst eens naar Michael Palin gekeken voor hij hieraan begon. De zelfrelativering en ook de milde humor van de Britse reportagemaker en acteur blijven gewoon superieur. Palin geeft zich dan ook niet uit voor tweedehands journalist.
Lees het bericht op ipsnews
2 opmerkingen:
Dag Koen,
nog even ter informatie: mohammed sayed tantawi heeft noch veel invloed noch respect bij de moslim. Zowel bij egyptenaren als anderen is hij evenmin populair. Dit bevestigden enkele die werden gedaan. Spijtig heb ik geen bronnen bij me. Dit geld ook voor de andere door de staat aangestelde Azhartopmensen. De vertrouwen daalde sinds de hervorming van de universiteit in de periode van jamal Abdelnaser.
groeten
Beste Ali,
Dat illustreert inderdaad precies wat ik wil zeggen. Mohammed Sayed Tantawi is ingepakt door het régime en wordt door de bevolking ook zo herkend. Er is dus geen sprake van een blinde vereenzelviging tussen staat en religie. Overigens vermoed ik dat het vertrouwen in de staat er veel en veel kleiner is dan bij ons.
groeten
Een reactie posten