vrijdag, juni 16, 2006

Rasmussen loog in Cartoonrellen debat

Er komt vandaag een boek uit in Denemarken dat de rechtse premier Fogh Rasmussen beschuldigd van mediamanipulatie ten tijde van de cartoonrellen. Dat meldde de Morgen gisteren.

Dit werpt weer een beter licht op de zaak. Volgens de auteurs loog Rasmussen over de zg. eisen van diplomaten van moslimlanden: deze zouden helemaal geen gerechtelijke stappen geëist hebben tegen de krant die de cartoons publiceerde. Ook de rol van de verketterde imams is heel anders dan door de opgehitste media werd ingeschat, ze probeerden integendeel om de crises in te perken, aldus bronnen uit nota bene de Deense geheime politie. Volgens de auteurs ligt het probleem bij "de brede acceptatie van een propagandistisch en islamofobisch debat. Kranten plaatsen lange, hatelijke opiniestukken."

Die "brede acceptatie van een islamofobisch debat" is allerminst een uitsluitend Deens fenomeen, al kan het geval Rasmussen wel tellen als waarschuwing voor een rechtse dominantie van het politieke veld. Waarom wordt er op het moment zelf nooit eens wat meer nagedacht vooraleer de haat weer eens de straat doet onderlopen? Laat ons allemaal onze straten hernoemen tot 'Zonder Haat straat.'

Geen opmerkingen: