maandag, september 04, 2006

Herstructurering bij De Persgroep

De persgroep wordt geherstructureerd. Eén van de slachtoffers is De Morgen directeur Wim Coessens. Het gaat vooral over de ondersteunende diensten, zegt Christian Van Thillo in een vraaggesprek in de zaterdagkrant. Natuurlijk gaat het daarover. Logistieke, financiële en marketingdiensten kan je samen voegen. Redacties kan je niet samen voegen, dat gaat in tegen alle wetten van diezelfde marketing. Want dan verliezen ze hun identiteit en meteen hun lezers. Stel je voor: Het Laatste Nieuws en De Morgen samen: gruwel...

Van Thillo is niet gek, neen, en waarschijnlijk heeft hij geen Berlusconi-ambities, al weet je nooit met media-tycoons. Dat hij De Morgen als onafhankelijke titel wil laten, daar twijfel ik niet aan, maar dat wil niet zeggen dat het nieuwe management op termijn niet gaat morrelen aan de redacties en in de nieuwsgaring ook bepaalde zaken wil gaan centraliseren. Denk aan wat er bij de VUM gebeurde: Peter Vandermeersch die overkoepelend hoofdredacteur voor de hele groep werd (lees De teloorgang van de buitenlandredacties). Nu ja, het Laatste Nieuws heeft sowieso geen buitenlandredactie meer en de beste definitie voor wat de grootste Vlaamse tabloid brengt heet nu ook al 'gebroken botten, bloed en sperma.' Maar dat De Morgen af en toe ook een graantje wil meepikken van het aantrekkelijke van dat mechanisme staat eveneens buiten kijf: vooral op de eindredactie bezondigen ze zich al snel aan het plaatsen van uit hun verband gerukte koppen. Of aan het kleven van beladen labels op triviale nieuwsfeitjes (De Morgen maakt 'brandstichting' van onschuldig ongeluk).

Maar goed. Ik lees mijn krant nog steeds graag, zolang die kleine ergernissen niet de overhand halen. Aan de journalisten zal het meestal niet liggen, zolang zij tenminste zelf het nieuws kunnen brengen. Voor hoe lang echter nog?

Geen opmerkingen: