donderdag, oktober 12, 2006

Cordon sanitaire fnuikt debat volgens Ger Groot?

[Reactie op forum van Radio 1]

Wat Ger Groot vandaag in Lopende Zaken zei klopt niet. Het Cordon Sanitaire zou volgens publicist Groot het debat over de standpunten van het VB fnuiken. Dat doet het niet. Je kan moeilijk beweren dat de tenoren van het VB geen toegang hebben tot het publieke forum. Integendeel, sinds de eerste zwarte zondag, 12 verkiezingen geleden alweer, bestoken ze de publieke opinie haast onophoudelijk met hun propaganda. Ze doen dat uitermate professioneel en mét belastingsgeld - het VB geeft het meeste geld uit aan hun communicatie-, zeg maar propagandacampagnes van alle Vlaamse politieke partijen.

De wet op het racisme hebben ze met hun haatcampagnes meermaals en systematisch overtreden, het heeft tot vorig jaar geduurd voor ze daar eindelijk voor zijn veroordeeld. Die uitspraak heeft uiteindelijk officieel vastgesteld dat het VB een racistische, xenofobe partij is die bovendien facistoïde methoden gebruikt om haar electoraat te beïnvloeden: o.m. door het in twijfel trekken van rechtstaat, het verdacht maken van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, het suggereren van fraude bij verkiezingen (zonder ooit iets hard te maken of een officieel onderzoek te vragen).Met andere woorden: onze samenleving is al permissief genoeg naar het VB: mogen we hen dan ook van de macht houden alsjeblief? Het cordon sanitaire is nog steeds een democratisch initiatief en een legitieme daad van bescherming van de democratie. Of hebben we nog niet genoeg meegemaakt in het verleden? Het belangrijkste verschil tussen nu en de jaren '30 van de vorige eeuw is dat de samenleving vandaag een grens heeft getrokken. Als Ger Groot denkt dat enkel sociologische omgevingsfactoren voldoende zijn om facistische en autoritaire figuren van de macht te houden dan vrees ik dat hij het menselijke vermogen tot banalisering van het kwaad onderschat.
Tenslotte: de culturele elite zou er volgens Groot een naïeve opvatting op na houden. Wat bedoelt hij daarmee? Omdat ze denken dat ze kiezers weg kunnen houden van het VB? Kan zijn, maar het kan ook zijn dat ze gewoon voor hun mening uitkomen. Net zoals het VB overigens.En ja, ik durf zonder enige schroom te zeggen dat het facisme verachtelijk is en ik voel me wel degelijk moreel superieur tegenover mensen die zich, bewust of onbewust, tot dergelijke partij bekennen.

In de Nederlandse politiek denkt Groot niet anders. Lees ook Citaat van Ger Groot uit: "De politiek kan niet zonder de vraag: wat is een goede samenleving?"door Ger Groot, NRC 31-12-2005

Geen opmerkingen: