maandag, oktober 09, 2006

Eindelijk! De fascisten zijn gestopt.

Eindelijk ! De fascisten zijn gestopt. En nog wel bij ons in Borgerhout, waar hun wieg stond. Hadden we champagne in huis gehad gisteravond, dan hadden we die gekraakt. Maar we waren te opgewonden om van achter het televisiescherm vandaan te komen en met onze vreugde naar de dichtsbijzijnde nachtwinkel te lopen.
Tekenend is dat het eerste scherm waarop dat cijfer verscheen nog haast ongemerkt passeerde (er stond toen nog zelfs -1,5% voor de stad als geheel). Wij hapten alleszins naar adem, mijn vrouw en ik grepen elkaar vast: het leek erop dat de dag was gered - maar zou het geen vergissing zijn? In de beste VB-traditie insinueerde G. Annemans fraude, maar het resultaat stond er: na twaalf (12!) overwinningen op rij zijn ze niet alleen gestopt in Borgerhout, ze gaan achteruit met 4,4%! Dat is zonder meer fantastisch. De verklaring waar het VB mee kwam aandraven, nl. dat de instroom van 'vreemdelingen' daaraan schuldig zou zijn slaat overigens op niets. Zoals De Morgen vanochtend ook meldde, slechts 1.045 nieuwe kiezers lieten zich registreren in Antwerpen, dat is slechts 0,33% van de stemmen. Neen. De voornaamste oorzaak is dat meer mensen in Borgerhout tot het inzicht komen dat het hier goed leven is. En dat ze het gevaar van extreem rechts onderkenden. Wat De Winter en co de 'autochtone vlucht' noemen is al een tijdje geleden gekeerd. Net als wij kiezen de laatste jaren vele jonge gezinnen voor Borgerhout, zowel autochtone als allochtone gezinnen. En er leeft een grote bereidheid om samen de bestaande problemen aan te pakken want als je alles optelt: onze veerkracht en onze positieve energie en onze wil tot samenleven is groter dan hun intrieste haat.

Ja, wij weten ook wel dat het VB overal elders nog steeds vooruit gaat en dat voorzichtigheid geboden is. En nee, er staat nog steeds geen echte rem op het vergif van De Winter en co. Maar de bijna 4,5% achteruitgang in Borgerhout is een geschenk voor ieder weldenkend mens en biedt sinds lang wat hoop voor Vlaanderen. Mogen we dus heel even euforisch zijn?

Geen opmerkingen: