dinsdag, november 28, 2006

Vergeten verhalen naar boven gehaald

De Dick Scherpenzeel Stichting in Nederland presenteerde voor de derde keer haar toptien van “Vergeten Verhalen”: gebeurtenissen die het afgelopen jaar nauwelijks konden rekenen op gedegen aandacht in de Nederlandse media, maar die te belangrijk zijn om te negeren. De toptien is samengesteld door een jury, die kon kiezen uit vele tientallen suggesties die door collega-journalisten, deskundigen en geïnteresseerd publiek werden ingediend op de website www.hetvergetenverhaal.nl.

Het zijn stuk voor stuk opmerkelijke verhalen die de media hier niet haalden. Niet verwonderlijk spant Afrika de kroon als het gaat over 'vergeten verhalen,' 'hieronder een kleine bloemlezing:

- Het World Receiver Project. In Malawi wordt geëxperimenteerd met een simpel alternatief voor internet, het World Reciever Project. Daarmee hebben ziekenhuizen in Malawi toegang tot de meest recente medische informatie over ziekten en de behandeling ervan. Het enige wat ze nodig hebben is een computer en een draagbare antenne.

- Afrika, walhalla voor de ondernemer. Het is uitstekend zakendoen in Afrika. De koopkracht groeit sterk, de economische groeicijfers van landen zoals Ghana en Tanzania zijn beter dan waar ook, en de strijd tegen de bureaucratie slaat goed aan. Het buitenlandse bedrijfsleven bloeit.

- Het nieuwe Johannesburg: een dynamische, sprankelende wereldstad. Een tiental jaar geleden nog 's werelds meest criminele stad. Niemand was zijn leven zeker bleek uit de verhalen. Nu lijkt de toon de nadere kant op te slaan. Johannesburg is opeens de verpersoonlijking van de Afrikaanse renaissance. De werkelijkheid is natuurlijk veel complexer. Wat is het echte verhaal?

- Het verhaal van een Afrikaans scheepje met illegale gelukszoekers dat, onderweg naar Spanje, weken later werd aangetroffen voor de kust van Latijns-Amerika. Alle opvarenden waren overleden.

- In de strijd tegen aids worden steeds vaker traditionele medicijnmannen en genezers ingezet- en met succes.

Geen opmerkingen: