vrijdag, februari 22, 2008

Het arme kleine Israël volgens Mia Doornaert

In haar "ranzig" stukje over de uitspraken van komiek Alex Agnew maakt Mia Doornaert in De Standaard zich druk over het feit dat zo veel mensen zich inzetten voor de Palestijnen. Naar haar eigen goede traditie draaft ze daarbij lustig door in haar argumentatie."Israël is klein, heeft geen olie, geen grondstoffen, slaat niet terug," meesmuilt ze. Zulke voorstelling van zaken kan je moeilijk serieus nemen. Israël heeft dan misschien geen olie, ze zijn wel de grootste netto-steunontvanger van de Verenigde Staten. In 2007 kreeg Israël maar liefst 6,8 miljoen dollar per dag. Met die stroom inkomsten die al tientallen jaren aanhoudt hebben ze één van de grootste wapenvoorraden ter wereld uitgebouwd, inclusief een illegaal kernwapenarsenaal. Het Israëlische leger is één van de best getrainde en uitgeruste legers ter wereld. De manschappen hebben dan ook gelegenheid genoeg om te oefenen. De voortdurende invallen in de bezette gebieden en acties tegen ongewapende Palestijnse burgers zijn sinds de tweede intifada nooit gestopt, ondanks verschillende éénzijdige staakt-het-vuren langs Palestijnse kant. Het aantal buitengerechtelijke executies is al lang niet meer te tellen. Meer dan 10.700 Palestijnen zitten in Israëlische gevangenen, de meeste daarvan zonder enige vorm van proces. Bij alle 'acties' van het Israëlische leger zijn sinds 2000 minstens 4528 Palestijnen vermoord (tegenover 1031 Israëli). Minstens 982 van hen waren kinderen (tegenover 119 Israëlische kinderen). Ook nu vermoord Israël dagelijks Palestijnen in de Gazastrook, rechtstreeks en onrechtstreeks, door het gebied de broodnodige leveringen van voedsel en medicijnen te ontzeggen, door ziekenhuizen zonder stroom te zetten enzovoort. Tegelijkertijd blijft Israël illegale kolonies bijbouwen op de Westbank. En vermits Europa noch de VS ook maar iets ondernemen om Olmert en zijn trawanten te stoppen doen ze ongenaakbaar verder. Het onrecht dat Israël de Palestijnen aandoet is zo systematisch en onvoorstelbaar, dat een vergelijking met kampen en gaskamers helemaal niet zo uitzinnig is.

4 opmerkingen:

LTerheide zei

Ik denk dat het niet juist is de vergelijking met de kampen te gebruiken. Anderzijds is het zum kotzen dat de poging tot uitroeiing van het joodse volk misbruikt wordt om het ongelofelijke onrecht te rechtvaardigen, dat de het Palestijnse volk aangedaan wordt. Je spreekt van gevangenen: wat is de Gazastrook anders dan de grootste gevangenis ter wereld. Israel heeft niets gedaan om deze mensen een ietwat menswaardig bestaan mogelijk te maken en verhindert nog altijd elke poging een lokale economie op te bouwen. Dat de uitzichtloosheid van de vluchtelingenkampen tot extremisme leidt, zou toch niemand mogen verbazen. Men kan en moet terrorisme veroordelen, men zou zich ook even de tijd kunnen nemen erover na te denken hoe haat en extremisme ontstaat en waaraan het zich voedt.

LTerheide zei

http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/feature-stories/israeli-army-destroys-palestinian-homes-20080214

Dit bedoelde ik.

Anoniem zei

Je zou je ook kunnen vragen waarom de arabische landen die Israël omringen en verschillende oorlogen hebben gevoerd tegen de Israëli's om ze ooit weer 'in zee te drijven', waarom diezelfde arabische landen zo weinig hebben gedaan voor die 'arme Palestijnen' en waarom ze die al 60 jaar aan de grenzen met Israël in sloppenwijken gegijzeld houden. Alsof ze hen beloofd hebben: "Blijf hier, binnenkort hebben we de Joodse staat vernietigd, en dan kan je terug naar je stukje woestijn en olijfbomen."

Tegen dat stukje erg subjectieve en sterotiepe commentaar (lees: gazettepraat) van je is maar weinig tegen te argumenteren: je bent voor of tegen het behoud van de Israëlische staat, en ik krijg niet de indruk dat jij de Joden een eigens taat gunt en al zeker niet in Israël. Maar ik kan me vergissen

Koen Stuyck zei

Beste Anoniem,

Dat er tegen mijn "gazettepraat" weinig te argumenteren valt klopt: het zijn immers allemaal feiten. Er is dus niets subjectief aan en al helemaal niet stereotiep. Wat wel stereotiep is, dat is de manier waarop zoveel mensen het Israëlische 'beleid' ten koste van alles blijven verdedigen. Het gaat dus niet om het behoud van de Israëlische staat, die is een verworvenheid. Maar dan wel een staat waarvan de grenzen officieel vastliggen (dat is vandaag nog steeds niet zo). Een staat ook die zich niet aan imperialisme bezondigt en dus geen illegale kolonies implant op vreemd gebied. Een staat die overigens dat vreemde gebied militair bezet en zijn inwoners met geweld onderdrukt. Om het met een utopische vergelijking te zeggen: stel dat Nederland een stuk van België militair zou bezetten en zijn inwoners zou terroriseren, ben ik dan een racist wanneer ik het Nederlandse beleid aanval?

Over je eerste paragraaf: (1) die sloppenwijken waar je het over hebt zijn de verantwoordelijkheid van Israël, niet van de Arabische landen. Israël is volgens de conventie van Genève verantwoordelijk, niet alleen voor de Palestijnen die het met geweld uit Israël heeft verjaagd en die nu in vluchtelingenkampen leven maar ook voor de oorspronkelijke inwoners van de Westbank en de Gazastrook vermits het die laatste gebieden bezet houdt. Israël is zelfs verplicht om alle ingezetenen van de bezette gebieden te onderhouden en te voeden, wat het geenszins doet. (2) Israël en Palestina liggen in een grotendeels vruchtbaar landbouw gebied. Israël verjaagde Palestijnen eerst van hun gronden binnen Israël zelf en is nu al jaren hetzelfde aan het doen in de bezette gebieden door huizen en gronden af te nemen en door de waterbronnen in te palmen. Het gaat dus niet om een stukje woestijn en wat olijfbomen. (3) De oorlogen van Arabische landen tegen Israël waren een reactie op de brutale verdrijving van de Palestijnse bevolking en de moordpartijen van Israëlische Zionistische milities.