donderdag, maart 06, 2008

Colombia smoort onderhandelingen

[reactie op commentaar op Radio1 forum van programma De Ochtend, n.a.v. stukje over Colombia en de moord op Farc commandant]

Het ging vanochtend niet over een evaluatie van de Farc in Colombia. Ieder waarnemer is het erover eens dat de actie van het Colombiaanse leger om de tweede commandant van de Farc dood te schieten op zijn minst slechte timing was. Uitgerekend wanneer er belangrijke gesprekken plaatsvinden die kunnen leiden tot de vrijlating van onder meer Ingrid Betancourt gaan ze Paul Reyes uitschakelen. Reyes was voor Franse diplomaten de contactpersoon in de onderhandeling over de vrijlating van de belangrijkste FARC-gijzelaar Betancourt.

De Colombiaanse president Uribe is met zijn agressieve militaire benadering nog niet veel verder gekomen in het oplossen van de 'langst durende burgeroorlog ter wereld.' Al moet gezegd dat hij de rechtse paramilitaire doodsescaders min of meer onder controle heeft gekregen. De terreur van deze doodsescaders was veel groter dan van de Farc. De 'bijdrage' van de Verenigde Staten bestaat al jaren uit het massaal geld pompen in het Colombiaanse leger. Kwestie van het conflict verder in stand te houden... Dat is dan ook de VS ten voeten uit.

Geen opmerkingen: