donderdag, februari 22, 2007

Niet religie maar politiek is oorzaak van spanningen islam-westen

Een peiling van het onderzoeksbureau 'World Public Opinion' heeft uitgewezen dat slechts 29% van de mensen denkt dat religie aan de oorzaak ligt van de spanningen tussen de Westerse wereld en 'de Islam.' Dit wijst erop dat grote delen van de bevolking een grotere mate van gezond verstand aan de dag leggen dan vele van onze politieke leiders of commentatoren in de media. Dat wil zeggen dat de geïnterpeleerden begrijpen dat de Westerse verdeel en heers politiek in het midden-oosten nefast was en nog steeds is. Ze zullen wellicht niet alle diverse strekkingen kennen die een rol spelen in de islamwereld maar ze begrijpen wel dat er een grote vraag naar democratisering leeft onder de volksmassa's en dat hun legitieme vraag een politiek antwoord verwacht.

De vaak hysterische uitlatingen in de media van diverse commentatoren worden misschien wel graag gelezen maar zijn daarom nog niet bepalend voor wat mensen denken. Gelukkig maar. Zou het kunnen dat de grote hoeveelheid aan informatie die vrij beschikbaar is via het internet toch helpt om de kritische zin van mensen aan te scherpen?

1 opmerking:

Anoniem zei

koen..

is het niet duidelijk dat zowel bush en co als bin laden/al qaeda en co een combinatie van politiek en religie gebruiken?

bovendien.. hoe komen we erbij dat politiek en religie gescheiden zouden zijn?

politiek gaat over het organiseren van het leven in de polis (stad), op het land,.. hoe kan je nu zeggen dat religie losstaat van het leven (in de steden, op het land)?

sinds wanneer wordt het leven opgesplist in domeinen die wel en andere niet vrijgesteld zijn van kritische reflectie en dialoog?

maw, het gaat hier absoluut niet om één of andere 'heksenjacht' op de islam. het gaat om een kritische, open dialoog over het leven in de maatschappij. en daar hoort godsdienst bij.

hoe kunnen progressieven verstokt achter bepaalde oud-strijders blijven aanlopen, en anderen totaal negeren? of heeft kritische reflectie over godsdienst geen enkele waarde meer? is de sociaal-economische dwangbuis zo ver doorgedrongen dat alleen daarover openlijk kritisch mag worden nagedacht?

welke censuur is hier binnen getreden? alles voor de 'eenheid tegen het neoliberalisme'? en alle anderen zijn contra-revolutionair?

beangstigend herkenbaar, zo een 'eenheidsdenken'... kampen en andere 'verbeteringstechnieken' zijn niet veraf.. en het zijn geen sportkampen!

nee, het gaat dus niet om een heksenjacht tegen de islam. het gaat om een kritische reflectie en dialoog over godsdienst, zoals over alle zaken trouwens!!

als het puntje bij het paaltje komt, zijn het de niet-gelovige (niet-christelijke, niet-islamitische) armen die de pineut zijn in de religieuze oorlog tussen 'imperialisten' en 'terroristen'... voor hen ook solidariteit aub!

nog twee zaken:

* in het congres van de 'vrije verenigde staten' is de helft van de 'volksvertegenwoordigers' niet gelovig. uit schrik om niet herverkozen te geraken durft niemand daarvoor uit te komen. dit neigt sterk naar een theocratie.. doch volledig conform de universele godsdienstvrijheid.. griezelig!

* vergelijk deze twee 'soorten' mensen:
- mensen die (dwingende) stemmen in hun hoofd horen, worden onverwijld naar een expert (psychiater, psycholoog..) gestuurd
- mensen die de (dwingende) stem van 'god' horen, worden/zijn zelf expert ttz zij horen, gehoorzamen, dienen 'hem'. en krijgen subsidies om hun 'expertise' uit te diepen en hun 'blijde boodschap' te verspreiden...

van schijnheilig naar schijndemocratisch, de stap is klein..

laten we de gelijkenissen tussen de godsdiensten niet uit het oog verliezen, en geen nieuwe zelfcensuur installeren. het streven naar bevrijding is totaal, of ze is niet.

pdw zijn brief aan leterme gelezen?
http://pdw.blogspot.com/2007/02/bekommerd.html