vrijdag, februari 09, 2007

Tendentieuze interviews over nieuwe Palestijnse regering

[Reactie geplaatst op forum van Radio 1]

Wat een tendentieus interview was dat vanochtend over de nieuwe Palestijnse regering! "Palestijnen niet in staat tot zelfbestuur," "brokkelt de steun voor de Palestijnen niet af onder de Vlaamse bevolking" enz. Wim Leyssens van het Actieplatform Palestina hield goed stand maar waarom moet de journalist insinueren alsof het Palestijnse volk al zijn problemen aan zichzelf te wijten heeft?

Het wordt nog gortiger als je dit eerste gesprek vergelijkt met het begrijpende toontje van het daaropvolgende gesprek met Jetteke Van Wijk. "Nu, het is misschien een beetje een perverse redenering, maar die tweespalt bij de Palestijnen was dat geen muziek in de oren van Israël?" Waarop Van Wijk toegeeft dat Israël daar niet rouwig om is. Maar waarom vermeldt mevrouw Van Wijk niet de massale wapenleveringen van Israël aan de veiligheidsdiensten van Abbas en de vele provocaties aan Hamas? Waarom zegt ze niets over het voortdurend terroriseren van de Palestijnse bevolking door Israël? De geluidsbombardementen op Gaza, het afsluiten van de grenzen, het inhouden van eigen belastinggeld van de Palestijnen, het afnemen van Palestijnse grond, de dagelijkse terreur in de bezette gebieden, de vele Palestijnse doden als gevolg daarvan enz. enz.

Waar is de verantwoordelijkheid van de radionieuwsdienst om een juiste voorstelling van zaken te geven? Het is niet de job van een journalist om het toontje en het niveau van een caféconversatie te evoceren.

Geen opmerkingen: